INTERVIATOR: CHRISTOF BAUERNFEIND
În cartea sa, „Cele 10 porunci pentru întreprinzători”, consultantul în afaceri Mario Brühlmann demonstrează că valorile biblice sunt compatibile și pentru viața antreprenorială modernă. Și nu numai: trăirea acestor valori au un impact semnificativ asupra climatului de afaceri și a succesului unei întreprinderi.
«idea Spektrum»: Domnule Brühlmann, sunt multe valori. De ce vă orientați în cartea dumneavoastră tocmai asupra celor zece porunci?
Mario Brühlmann: Cele zece porunci se disting printr-o simplitate incredibilă. De asemenea, concizia și concentrația asupra esențialului este unică. Ele conțin un amestec de reguli importante de conduită și relații. În primele trei porunci, este vorba despre relații. Este esențial ca să le facem pe toate pornind de la niște relații corecte. În cazul în care aceasta nu se întâmplă, de restul putem uita.
Se poate împăca viața de afaceri cu cele zece porunci biblice?
Este firesc ca o întreprindere să facă profit. Însă, noi trăim într-o perioadă în care mulți oameni devin sclavi ai banilor. Întrebarea este: Putem noi oare să avem succes ori suntem înrobiți? Deja sunt 20 ani de când a venit la noi, din SUA, gândirea valorii de acționar (shareholder value thinking). Această înseamnă: facem orice pentru profit. Dar acest lucru este înșelător.
Ca urmare a problemelor economice din ultimii ani, mai există tendințe spre valori mai mari în economie?
În teorie, valorile sunt un subiect de top. Discuțiile teoretice cu privire la valori sunt întotdeauna la modă. Trăirea practică a valorilor este, de fapt, ceva foarte specific. Aceasta depinde întotdeauna de persoanele responsabile. În practică, anume trăirea valorilor este punctul care doare. Pentru mulți aceasta este limita. Prin urmare, problema valorilor începe atunci când doare.
Valoarea de acționar (shareholder value) este o abordare greșită a valorilor. În companiile mari, acest spirit este mai mult pronunțat decât în cele mici și mijlocii. În marile corporații, există mai mulți factori care fac dificilă aplicarea practică a valorilor. Dar chiar și un conducător de corporație trebuie și poate să se orienteze spre cele 10 porunci.
Care este cea mai mare barieră în aplicarea valorilor?
Pentru a face față valorilor, trebuie să îți asumi responsabilitatea și să fii responsabil. Aici apare problema mândriei. De trebuie ca eu să fiu responsabil? Unde sunt alții sau unde este Dumnezeu, fiindcă El trebuie să îmi dea responsabilități. Mândria și lăcomia împiedică adesea aplicarea valorilor.
Putem avea succes cu valorile biblice?
Pe termen scurt, putem avea un mare succes fără valori și porunci. Pe termen lung însă, acest lucru nu este posibil. Mulți manageri suferă de epuizare. Succesul este unul global, care cuprinde nu numai banii, dar și calitatea vieții și simpla bucurie. Oamenii care se orientează doar spre câștig, pur şi simplu își pierd bucuria. Atunci când trăim cele 10 porunci obținem o garanție a succesului pe termen lung. Dar încă nu este bine definit cum arată succesul.
Dacă nu este profit, atunci ce mai poate motiva un întreprinzător?
Profitul este important, iar aceasta este foarte clar. Noi trebuie să obținem profit. Întrebarea este însă, ce vom face cu profitul? Mă atârn uşor faţă de el sau îl folosesc pentru ceva inteligent. Poți lupta împotriva sărăciei, crea locuri de muncă, dezvolta un produs mai bun, soluţiona probleme actuale sau ecologice. Soluţionarea problemelor oferă satisfacţie.
Poate avea credinţa în Dumnezeu un loc în mediul de afaceri?
Când rugăciunea este prezentă doar la finalul lucrurilor, asta este rău. Noi trebuie să trăim prin credinţă. Cine trăieşte prin credinţă şi rugăciune către Dumnezeu are acces la resurse pe care alţii nu le au. Încrederea în Dumnezeu te conduce spre noi idei şi o nouă mentalitate, primind astfel inspiraţie. Mâna lui Dumnezeu intervine chiar și în lumea afacerilor. La timpul potrivit El întruneşte oamenii potriviţi sau ne dă înţelepciune în luarea deciziilor. Încrederea în Dumnezeu nu este finalul lucrurilor, ci chiar începutul lor. Unde este necesar a se dezvolta strategii, acolo este importantă în mod special încrederea în Dumnezeu.
Cuvântul-cheie „înţelepciune” îl folosiţi şi în cartea dumneavoastră. Este un cuvânt care se aude nu prea des la seminarele pentru manageri.
Biblia oferă înţelepciunii un statut mai înalt decât cunoştinţelor. Înţelepciunea are de-a face cu efectele deciziilor mele. Niciodată nu am avut atât de multă cunoştinţă(informație) ca și acum. Cunoștința este chiar o suprasolicitare. În majoritatea cazurilor, avem nevoie de aplicarea cunoştinţelor. Copierea înseamnă multiplicarea cunoştinţelor, dar crearea a ceva nou este condiționată de înţelepciune. Cunoaşterea este liniară. Înţelepciunea reprezintă conexiunea dintre descoperirile ştiinţei și experienţele spirituale şi emoţionale.
Cât de social poate sau trebuie să gândească un întreprinzător?
Chiar şi având sindromul de a ajuta, nu putem fi sociali. Asta înseamnă, că doriţi să ajutaţi pe toată lumea, dar în final, nimeni nu este ajutat cu adevărat. Dacă vrem să fim sociali, trebuie să-i ajutăm pe oameni ca ei înșiși să se dezvolte. În afaceri, avem nevoie de conștientizarea responsabilitatății sociale.
A avea în centrul atenţiei bunăstarea socială nu presupune și garantarea locurilor de muncă pentru toţi. Social poate fi numit ceea ce se face pentru oameni în mod rezonabil. Asta nu înseamnă că trebuie să le rezolvăm toate problemele. Din punct de vedere economic, o întreprindere care are la bază doar motive sociale este sortită eșecului.
Noi lucrăm fiind orientaţi spre profit, dar în aşa fel, încât să ne permitem ca un anumit procent din locurile de muncă să-l punem la dispoziţia scopurilor sociale. Acest fapt, poate avea un impact pozitiv iar angajaţii vor observa că în întreprindere prevalează un spirit uman.
Cum influenţează valorile climatul de afaceri?
Motivarea angajaţilor este o problemă de durată. În opinia mea, angajaţii nu trebuie să fie motivaţi foarte mult, ci pot crede în ei înșiși. Trebuie doar să nu-i demotivăm. Dacă valorile sunt distruse, atunci şi bunăstarea oamenilor va fi afectată. Atunci când vine vorba de valori, angajaţii sunt foarte sensibili. Doar trăirea valorilor are un impact pozitiv asupra motivaţiei angajaţilor. Mai grav este atunci când lipsesc anumite valori, fapt ce produce o influență negativă. Valorile care stau doar pe hârtie şi nu sunt trăite, sunt fatale.
În cartea dumneavoastră scrieţi că un întreprinzător trebuie să demonstreze un angajament excepţional. Cum se potrivește acest fapt cu valorilor căsătoriei şi ale familiei?
Un întreprinzător serios necesită un angajament de 120 de procente. Acest lucru nu trebuie să fie suportat neapărat de familie. Atunci când un întreprinzător depinde în special de bani, în primul rând are de suferit familia sa. Totuşi, putem avea un angajament puternic în afaceri, combinat foarte bine cu viața de familie. Desigur, că se poate ca o dată în trei luni să dai prioritate locului de muncă. Profesia şi familia nu trebuie să fie de fiecare dată pe aceeași balanţă. O căsătorie bună poate rezista în situaţii stresante. Necesităţile nu sunt atât de bine distribuite încât să domine întotdeauna aceeaşi balanţă. Însă, prioritatea profesiei nu trebuie să fie una permanentă.
În consumul publicității, în mod frecvent, adevărul nu este unul exact. Cum păstraţi valorile în marketing?
Aici eu sunt foarte strict. Minciuna nu este permisă. Desigur, sunt minciuni prin care se pot câştiga bani în mod foarte rapid. Trebuie să măsurăm marketingul nostru pentru a vedea dacă este adevărat. Aceasta necesită mai multă fantezie şi efort, dar nu pune la îndoială calitatea produselor proprii, având o publicitate adecvată. O comunicare profesionistă nu trebuie să fie neadevărată.
Care esterolul valorilor, cum ar fi, loialitatea şi încrederea?
Încrederea poate fi un instrument de marketing excelent. Noi trăim timpuri în care neîncrederea creşte tot mai mult. În mare parte, se merită, ca în cele din urmă să colaborăm pe termen lung. Dar acest fapt se bazează pe încredere care nu poate fi cumpărată, ci trebuie dezvoltată. Clientul ia decizii pe baza unei creşteri a încrederii. Când noi ne încredem în Dumnezeu, atunci ne este mai uşor să inspirăm încredere altora. Încrederea determină o carismă pozitivă care este plăcută şi captivantă. Încrederea este cultivată prin aplicarea celor 10 porunci.
Care sunt cele trei calităţi pe care trebuie să le posede un întreprinzător?
Un întreprinzător trebuie să vadă potenţialul pieţei, produsului şi al oamenilor. În al doilea rând, are nevoie de un impuls pentru excelenţă. El trebuie să vrea să stea în afara mediei. Altfel nu este posibil să supravieţuieşti în economia de piaţă. Şi, în al treilea rând, este nevoie de un profesionalism real. El trebuie să aducă idei viabile, chiar dacă par stupide. Sunt mulţi oameni vizionari, dar nu sunt de succes.
Ce sfaturi le-aţi da tinerilor antreprenori?
În primul rând, i-aş felicita pentru decizia de fi antreprenori. Aceasa este o sarcina foarte interesantă şi eu recomand să exploreze lumea copiilor mici. Copii încearcă totul. Ei cad şi apoi se ridică din nou. Aici sunt împachetate o mulţime de principii antreprenoriale: învăţăm din succese şi eşecuri. Pentru a constri trebuie să perseverăm.
Este bine să cerem un sfat la momentul potrivit şi de la oamenii potriviţi. Însă, nu este atât de uşor să găseşti un sfat bun. Unii spun doar ceea ce dorim să auzim, iar alţii, văd peste tot doar limite. Un consultant bun este acela care însuşi a construit ceva – „….după roadele lor îi veți cunoaște” (Matei 7:20). Cei consultați, trebuie să treacă prin acest proces de unii singuri, dând dovadă de independență.